2014-07-17 15:06:35• hírek • MTI

A Nemzeti Liberális Párt nevét viszi tovább a jobboldali összefogás

Fotó: rtv.net
Fotó: rtv.net

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevét viszi tovább a jobboldali ellenzék két legnagyobb, fúzióra készülő pártja, a PNL és a Demokrata Liberális Párt (PDL) - jelentette be Vasile Blaga, a nevéről ily módon lemondó PDL elnöke csütörtökön.

A két párt egyesülése révén kialakuló új párt az Európai Néppárt ideológiáját követi, megőrzi a néppárti PDL elkötelezettségét a jogállamiság mellett és átveszi a PDL szigorú feddhetetlenségi szabályait - tette hozzá Blaga, a PNL elnökével, Klaus Johannisszal közösen tartott sajtóértekezletén.

Megerősítették: a pártfúzióra - a bejegyzési procedúra elhúzódása miatt - csak a novemberi államfőválasztás után kerülhet sor, ezért a jobboldali összefogás választási szövetségként indít közös jelöltet az államfői tisztségre szintén pályázó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnökkel szemben.

A konzervatív-liberális ideológiát képviselő PNL Románia legrégebbi (1875-ben alapított), ma is jelentős támogatottsággal rendelkező pártjaként ragaszkodott neve fennmaradásához. A két világháború közötti politikusai közül I.C. Bratianu volt miniszterelnök a legismertebb. A kommunizmus idején betiltott pártot 1989-ben újjászervezték.

Az idei európai parlamenti választások után a PNL rendkívüli kongresszuson döntött a PDL-vel való összefogásról, és arról, hogy EP-képviselői átigazolnak a szabadelvű (ALDE) frakcióból az Európai Néppártba.

A PDL annak a Demokrata Pártnak (PD) az utóda, amelynek éléről Traian Basescut államfővé választották tíz évvel ezelőtt. A demokraták a Szocialista Internacionáléból érkeztek a megüresedett jobboldalra, miután Románia másik történelmi pártja, az 1996-2000-es időszak miniszterelnökeit adó, szintén néppárti Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) nem jutott már parlamenti mandátumhoz.

A PNL és PDL július 26-án külön-külön, majd együtt rendez kongresszust, hogy meghozzák az egyesülésükről szóló politikai határozatokat. A közös elnökjelölt személyéről augusztus elején döntenek. Annak függvényében, hogy az összefogás melyik pártjából kerül ki az államfő-jelölt, a másik párt adja majd a miniszterelnök-jelöltet - magyarázta Vasile Blaga.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: